Sander Borsje had het allang in zijn hoofd; in de huiskamer van het Hembrugterrein moest een bakkerij komen. Bind opende in 2017 haar deuren als knusse ontmoetingsplek, cultureel centrum en podium in een oud transformatorhuisje. Al snel kreeg Bind naam als de huiskamer van het Hembrugterrein. Het is een plek voor een kop koffie, een mooie ontmoeting, inspiratie, een vergadering of om rustig te zitten werken. Het is ook een laboratorium voor nieuwe projecten: muziek, poëzie, verhalen, kunst en kunde.


Sander, zelf ook ondernemer op het Hembrug, herkende veel elementen die overeenkomen met Bakkerij de Eenvoud. De aandacht waarmee alledaagse handelingen worden uitgevoerd, zoals koffie zetten of mensen welkom heten. De sfeer en aankleding. De waardering voor verwondering en passie voor het maken van waardevolle verbindingen. Het duurde dan ook niet lang voordat Peik in zijn mobiele oven, die hij samen met Sander bouwde, brood stond te bakken tijdens een kerstevenement bij Bind.

Omdat het past
Het was geen lastige beslissing. Initiatiefnemers Bas en Judith begrepen direct dat de oven en het gedachtegoed van Peik één-op-één met dat van Bind in elkaar greep. ‘Het lijkt wel alsof we altijd al een Bakkerij de Eenvoud waren. Onbewust. En zonder oven’, aldus Judith.
Het thuisgevoel is altijd al een bewust onderdeel geweest van Bind. Maar het principe van gulheid en wederkerigheid, dat zo tekenend is voor Bakkerij de Eenvoud, is een nieuwe ontdekking in het DNA van Bind. ‘Bas en Judith zijn van nature enorm ruimhartig en gastvrij. Dat zit in hun karakter, daar kunnen zij helemaal niks aan doen’, zegt Peik. Het was dus snel duidelijk dat Bakkerij de Eenvoud bij Bind er ging komen.

Een unieke oven
Een oven in een huiskamer is per definitie uniek, maar deze doet daar nog een schepje bovenop. Rondom het pandje van Bind is veel ruimte. Het is een heerlijke parkachtige plek om te spelen, sporten en te ontspannen. Daarentegen is de binnenruimte van Bind met zo’n 85m² heel beperkt. De vraag was dus: gaan we buiten of binnen stoken? Gelukkig werd al snel duidelijk dat er geen keuze gemaakt hoefde te worden. In plaats daarvan is bij Bind de eerste oven gebouwd met twee monden. Hierin kan zowel van binnen als van buiten gebakken worden.
Dit unieke bouwproject is door Peik, Peter en Sander met veel liefde en aandacht uitgevoerd. Twee monden betekent ook twee schoorstenen, iets waar niemand ervaring mee had. Een beetje spannend was het dus wel. Maar het werkte en hij brandt prachtig. Judith: ‘Vanaf de eerste stook is de oven echt het warme, kloppende hart van Bind.’

‘Het is bijna onmogelijk om geen contact te maken’

Effect
Sinds de opening van Bakkerij de Eenvoud bij Bind wordt er iedere zondag gebakken. Verschillende bakkers van het Feest van Eenvoud stoken de oven en bereiden deeg voor. Samen met de bezoekers worden broodjes gevormd, gebakken en gegeten. Het duurde niet lang voordat bezoekers eigen deeg meenamen. Ook haakten mensen snel aan als bakker of stoker. Judith is onder de indruk van hoeveel effect het heeft op de mensen, de sfeer en de energie in Bind. De verbazing van bezoekers is altijd positief en omdat alle bezoekers dit delen, ontstaat er een ontmoeting die het alledaagse overstijgt. ‘Het is bijna onmogelijk om geen contact te maken. Het brood, de geur, het vuur. Het is allemaal te aantrekkelijk om je niet mee te verbinden’, aldus Bas.

Blijvend zoeken
BIND organiseert kleine, aandachtige, toegankelijke gebeurtenissen vanuit de overtuiging dat creativiteit waardevol is. Sander Borsje en Hans Belleman zijn onlangs het kunstproject ‘Hoe leef jij?’ gestart bij Bind. Terug naar je eigen eenvoud: hakken, stoken, kneden en bakken en dat met aandacht. Al die handelingen legt Hans vast in beeld en geluid, zodat dat ook weer een nieuw kunstproject kan worden waar weer iedereen welkom is. Welke gesprekken levert dat op met bezoekers van Bind, of met toevallige passanten?
Er zijn al prachtige baksessies geweest met nieuwkomers uit Syrië. Daar leerde Bind over de gulheid en hartelijkheid die de vrouwen vanuit een culturele natuur moeiteloos deelden met het publiek. In dialoog-baksessies werd duidelijk wat samen bakken doet met het gesprek. Judith: ‘We willen graag samen onderzoeken op welke manieren Bakkerij de Eenvoud een meerwaarde creëert bij Bind.’